Inițiative
număr voturi
152
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Create.Act.Enjoy
Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy
Locul derulării inițiativei
incinta unei instituții publice din Cluj-Napoca
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy este un proiect participativ de intervenție socio-culturală care mizează pe faptul că starea de bine a individului este dată, pe lângă satisfacția materială, de o stare emoțională și psihică echilibrată și de o viață socială care permite accesul la actul cultural. În zilele noastre, terapia prin artă reprezintă o oportunitate pentru fiecare de a se exprima spontan şi autentic, o experienţă care în timp duce la împlinire personală, dezvoltare emoţională și transformare comportamentală. Principiul pe care se fundamentează terapia prin artă este că activitatea artistică poate produce efecte benefice prin capacitatea de a face persoanele să își exprime emoțiile contribuind la starea de bine a acestora. Pentru prima dată în cei 6 ani de activitate, Create.Act.Enjoy mută Terapia prin Artă din spitale în centrul comunității, respectiv în incinta unei instituții publice din oraș, cu scopul de a reduce stresul la locul de muncă și de a stimula creativitatea într-un mediu birocratic. Prin intermediul unei intervenții artistice itinerante cu durata de o zi, echipa de actori va face o vizită surpriză angajaților instituției, oferindu-le flori, interacționând cu fiecare în parte și provocându-i la scurte momente de improvizație.
Ce activități vor fi realizate în cadrul inițiativei?
1. Repetiții intervenție artistică itinerantă 2. Realizarea achizițiilor 3. Desfășurarea intervenției artistice itinerante în incinta unei instituții publice din Cluj-Napoca 3.1 Oferirea de flori 3.2 Realizarea de momente artistice bazate pe improvizație, prin implicarea activă a beneficiarilor 4. Realizarea campaniei de informare în rândul beneficiarilor, cu privire la beneficiile terapiei prin artă și metode de reducere a stresului la locul de muncă 5. Realizarea materialelor foto-video 6. Promovarea în comunitate a beneficiilor terapiei prin artă, prin distribuirea materialelor foto-video
Cărei nevoi a comunității clujene credeți că răspunde proiectul vostru?
Unul dintre cei mai puternici indici ai stării de bine, conform specialiștilor, este efectul pozitiv pe care o persoană îl semnalează atunci când se simte conectată social într-un mod autentic și semnificativ. O rețea de prieteni apropiați, sentimentul de apartenență, capacitatea de a se adapta la schimbări, sentimentul de a avea un scop și un sens în viață sunt alți factori care influențează starea de bine a fiecărui om, iar prezența sau absența lor servesc ca indici pentru a măsura starea de bine (well-being). Un mediu de lucru stresant și rutinant poate avea un impact negativ şi efecte majore la nivelul performanţei individuale şi organizaţionale. Stresul la locul de muncă poate produce schimbări negative în starea psihică, fizică, emoţională sau în comportamentul unei persoane ca urmare a presiunii constante exercitate asupra sa. Programul de Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy, cu ajutorul metodelor artistice interactive, își propune să combată aceste efecte negative, să crească stima de sine, să încurajeze și să stimuleze încrederea în sine, să scadă gradul anxietății și al depresiei, să dezvolte creativitatea și să faciliteze exprimarea emoțiilor. Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății realizat în colaborare cu Fundația Victoria pentru Promovarea Sănătății și Universitatea din Melbourne dezvoltă pe marginea conceptului de well-being: „Sănătatea este mai mult decât absența bolii, este resursa care le permite oamenilor să-și împlinească aspirațiile, să-și satisfacă nevoile și să se adapteze la mediul în care trăiesc, pentru a duce o viață lungă, productivă și împlinită.” (Herrman HS, Saxena S, Moodie R. „Promoting Mental Health: Concepts, Emerging Evidence, Practice”). Potrivit studiilor, între resursele de sănătate pe care o persoană le poate accesa sunt activitatea fizică, o dietă sănătoasă, legăturile sociale, reziliența, emoțiile pozitive și autonomia personală, iar promovarea accesării unor astfel de resurse are capacitatea să sporească starea de bine a persoanelor. Unică la nivel național prin modul de abordare propus, care îmbină în mod armonios și coerent activități creative inspirate din toate domeniile artistice, intervenția Create.Act.Enjoy oferă acces la actul artistic tuturor categoriilor de public prezente în instituție. Activitatea desfășurată - intervenția artistică itinerantă - reprezintă o oportunitate de a descoperi și dezvolta abilități personale pentru toţi cei implicaţi – angajați ai instituției, beneficiari ai serviciilor instituției respective, tineri artiști invitați în proiect (actori, regizor, fotograf, videograf).
Unde, către ce grupuri țintă și cum doriți să promovați această inițiativă?
Având în vedere că evenimentul va presupune o vizită surpriză în cadrul instituției publice alese, inițiativa artistică nu va fi promovată înainte de punerea ei în practică, ci doar în ziua realizării ei. Grupul țintă este format din aproximativ 500 de angajați și 300 de beneficiari ai serviciilor instituției respective. În momentul în care actorii vor interacționa cu beneficiarii, celor din urmă le vor fi înmânate flyere informative despre beneficiile terapiei prin artă și despre metode de combatere a stresului la locul de muncă. Ulterior, inițiativa va fi promovată în comunitate prin intermediul materialelor foto-video, cu scopul de a promova terapia prin artă și beneficiile utilizării acesteia în cadrul comunității.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Pentru beneficiari, implicarea directă în actul creației permite deconectarea într-un mod constructiv și creator de la rutina zilnică, ceea ce duce la creșterea stării de bine, eliminarea stresului, sporirea creativității și îmbunătățirea capacității de exprimare; activitățile creative au rolul de a destresa și de a diversifica procesul de lucru. Intervenția Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy va contribui - în cazul beneficiarilor la: eliberarea de tensiuni, stres, frustrǎri şi sentimente negative; îmbunătățirea stării de bine; sporirea atenției pentru eliminarea factorilor care afectează calitatea vieții; creșterea gradului de integrare a activităților culturale în viața de zi cu zi. - În cazul comunității la: creșterea gradului de informare și familiarizarea cu noțiunile de „stare de bine” și „terapie prin artă în sprijinul sănătății”; creșterea gradului de conștientizare cu privire la beneficiile produse de activitățile artistice asupra sănătății.
Aveți nevoie să lărgiți grupul vostru cu noi membri pentru implementarea inițiativei?
Nu
Evenimente legate de inițiativă
 • Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy
  Create.Act.Enjoy
  Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy
  #Bring-Up
  2019-11-28 10:00 - 2019-11-28 14:00
  Instituții publice din Cluj-Napoca
  Ne-am gândit că oamenii care lucrează în instituții publice și cei care au de mers în instituții publice pentru a-și rezolva diverse chestiuni s-ar bucura să descopere câteva metode artistice interactive prin care putem scăpa ...
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Cluj-Napoca 100
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Asociația Fapte
 • Niște Oameni
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj