VădVoci - Breaking the Silence
Văd Voci - Breaking the Silence
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem un grup de studenți ce aparținem de Organizația Studenților Mediciști Cluj-Napoca și promovăm educarea Limbii Semnelor Române publicului din Cluj-Napoca si destigmatizarea comunitatii surzilor. Proiectul nostru a fost înființat în 2012, de câțiva colegi dornici să faciliteze integrarea comunității surde.Am început în rândul studențiilor la medicină și cu ajutorul platformei Com'ON Cluj-Napoca, am reușit să face workshop-uri și pentru publicul larg din Cluj-Napoca
Cluj-Napoca
Dați-ne o scurtă descriere a ideii în limba română.
Suntem un grup de studenți din cadrul Organizației Studenților Mediciniști care promovăm integrarea comunității surde în Cluj-Napoca. Persoanele surde, în opinia noastră, nu sunt persoane cu o problemă medicală, ci au un mod diferit de comunicare doar, posibil, chiar mai expresiv decat comunicarea verbală. Dorim să introducem publicul clujean în lumea surzilor, să îi ajutăm să le înțeleagă limba și cultura complexă și să edificăm mituri și stereotipuri ce vizează comunitatea.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul ideii?
Ne propunem să organizăm într-o perioadă de două săptămâni workshop-uri de predare a Limbii Semnelor Române și promovare a culturii surzilor.
Limba Semnelor Române(LSR) a fost recunoscută de Parlamentul României ca limbă oficială a statului român în 2020. Noi vom prezenta regulile generale de utilizare a LSR, elemente de vocabular de bază, elemente de dialog și jocuri menite să consolideze informațiile prezentate.
Vom prezenta, de asemenea, elemente specifice ale culturii surzilor. Vom vorbi despre obiceiurile surzilor, despre cum comunică, despre cum se exprimă artistic, spre exemplu curentul De'VIA. Vom încerca și să demontăm mituri legate de comunitatea surzilor.
Datorită specificului facultății noastre, vom prezenta câteva elemente de medicină în LSR, în mod special, elemente de prim ajutor, pentru a ne putea descurca în situația când un surd are o urgență.
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde ideea voastră?
Inițiativa noastră răspunde nevoii comunității de a integra persoanele surde. Ele nu sunt persoane cu probleme medicale, ci au doar un mod diferit de a se exprima.
Vrem să educăm publicul clujean să nu fie doar tolerant, ceea ce presupune să "acceptăm existența a", ci să respecte persoanele surde la fel ca o persoană auzitoare.
Este esențial ca o comunitate să funcționeze pe principiul respectului reciproc, mai ales în timpurile grele din ziua de azi, când există multe tensiuni atât în plan național cât și internațional.
De asemenea, vom adresa și nevoia tinerilor de a fi integrați în comunitate, de a face parte din ceva, atât a celor surzi cât și auzitori
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Nu avem un specific anume, ne adresăm întregului public din Cluj-Napoca.
Cum doriți să promovați această idee?
Vom promova ideea prin social-media și prin materiale de promovare în cadrul Facultății de Medicină.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Ne propunem să creștem gradul de conștientizare asupra nevoii de integrare a comunității surde și de promovare a respectului reciproc, indispensabil unei comunități armonioase.
Înapoi la idei