The Butterfly Effect
Festivalul Reciclării
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem 5 foști colegi de gimnaziu, reuniți datorită profesorilor care ne-au îndrumat în diverse proiecte. Din dorința de a ne pune amprenta asupra orașului nostru și de a aduce schimbări pozitive, ne-am decis să formăm o echipă și să ne transformăm visurile în realitate.
Bazele Sportive, Parcul Central, Colina, Parcul Zazen
Dați-ne o scurtă descriere a ideii în limba română.
Ne propunem organizarea unui festival pe durata unui weekend, în care accentul să cadă pe reciclare, având ca scop decorarea locației din materiale și decorațiuni reciclate. Oamenii vor fi încurajați să adune și să aducă materiale reciclabile, de ex. PET-uri, hârtie, doze, cu care se vor organiza ateliere creative, la care poate participa oricine. Vor avea loc activități, toate pe tema reciclării. După încheierea festivalului, toate materialele vor fi duse la centrele de reciclare.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul ideii?
Ateliere de creație folosind materiale reciclabile, mai exact: o zonă în care să se lucreze la un tablou din capace pe astfalt, construirea unor machete din peturi, realizarea de decorațiuni din hârtie, transformarea ziarelor și a hârtiei folosite în hârtie nouă, o zonă unde se vor planta sâmburii și semințele. Prin astfel de ateliere se va decora locația.
Prezentări informative făcute de specialiști în domeniul protecției mediului înconjurător despre reciclare, efectele poluării, cum să avem grijă de mediul înconjurător.
Joculețe educative pentru copii despre colectarea selectivă și mediu înconjurător, pe înțelesul lor.
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde ideea voastră?
Una dintre problemele majore ale lumii în care trăim este, cu siguranță, problema mediului înconjurător și anume poluarea excesivă care duce la intensificarea încălzirii globale. Deși este o problemă întâlnită la nivel internațional, o putem resimți și în orașul nostru. De fiecare dată când ne plimbăm pe undeva putem observa gunoaie pe jos, aruncate unde nu trebuie, dar și materiale care puteau fi reciclate. Am identificat nu numai o lipsă de interes pentru reciclare și salvarea mediului, dar și o lipsă de educație cu privire la acest lucru. Astfel, ideea noastră răspunde la 2 nevoi: nevoia de a atrage atenția asupra reciclarii și de a conștientiza importanța reciclării și nevoia de a avea oameni informați și interesați de reciclare și de mediul înconjurător.
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani), Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
, Persoane în vârstă (peste 60 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Nu avem un grup țintă, ne adresăm tuturor celor care își doresc să învețe ceva despre reciclare și să se implice direct în acest proces.
Cum doriți să promovați această idee?
În principal pe Social Media, dar și la radio, prin intermediul Consiliului Elevilor, prin pliante, postere și stickere.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
În urma Festivalului Reciclării, ne dorim ca oamenii să se simtă încurajați să recicleze cât mai mult, să se simtă informați în acest domeniu, iar interesul general pentru reciclare să crească. Prin joculețele educative, copiii vor fi și ei la rândul lor informați, ceea ce va duce la o generație mult mai preocupată de reciclare și de salvarea mediului. Mai mult, la finalul festivalului se va recicla o cantitate considerabilă de materiale, care poate nu ar fi ajuns în acest stadiu dacă oamenii nu ar fi participat la Festival, ceea ce îi va determina să aștepte și să strângă materiale pentru următoarea ediție. Astfel, prin Festivalul Reciclării putem stabili un precedent și putem să ne apropiem de un oraș mai curat, oameni mai educați și mai implicați în procesul de reciclare.
Înapoi la idei