Sunflower Compass
Question (K)it! - Deep Conversation Starter Cards
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem cele mai bune prietene de zece ani, apreciem foarte mult discuțiile profunde și astfel am reușit să clădim o relație stabilă și valoroasă. Considerăm că timpul calitativ petrecut alături de cei dragi își poate răspândi efectul benefic atât asupra sinelui individual cât și asupra comunității din care facem parte. Cu toate că în viața de zi cu zi lucrăm cu diferiți oameni și în diferite domenii, cum ar fi domeniul artistic, administrativ și domeniul sportului de performanță, subiectul comun de interes se rezumă la modul de aprofundare a relațiilor interumane, care necesită investiție de timp și energie. Ne dorim să provocăm conștientizarea importanței „deep talk”, printr-un joc, gândit de noi trei. Viziunea noastră este ca în urma unei colaborări cu un psiholog profesionist (Deme Ilona - Életfa Családsegítő egyesület) să reușim să oferim un „instrument” la îndemâna tuturor pentru a se porni spre o călătorie interesantă și nedezvăluită încă. Dorim să creăm un context prin care chiar și subiectele importante dar în același timp neglijate să își rezerve locul în acest proces de (auto)cunoaștere.
Suntem convinse că socializarea reprezintă o latură importantă a naturii umane, iar jocul propus de noi dorește să apropie oamenii oferind șansa pentru conversații autentice și memorabile.
Echipa noastră este formată din:
Fogarasi Orsolya, manager de proiect, nomad digital, ilustrator
Szabó Melinda, acrobată călare, asistent manager
Szucher Ágnes, ilustrator, regizor filme de animație, educator DIE (drama in education)
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Dorim să oferim gratuit 20 de bucăți din jocul de de cărți „Question (K)it!” în primul rând localurilor de care ne simțim apropiate, fiindu-ne gazde în ultimii zece ani în diferite capitole ale prieteniei (Planetarium, Insomnia, L’atelier, Yolka, Samsara
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Question (K)it! - joc de cărți
Credem că menținerea unui interes constant față de cealaltă persoană joacă un rol important și în cazul acelor prietenii strânse care au rămas puternice pe decursul mai multor ani. Trebuie să recunoaștem: s-ar putea să nu știm totul despre celălalt. Suntem convinse că în fiecare cerc de prieteni au rămas povești personale nespuse.
Când ne-am imaginat Question (K)it!-ul, ne-am propus să creăm un joc simplu de cărți, care oferă un cadru pentru inițierea unor conversații profunde, ajută jucătorii să înceapă dialoguri și încurajează reflectarea la sine.
Regulile sunt simple: pe rând, fiecare jucător trage o carte pe care se află o întrebare sau o propoziție cu final deschis. Urmează ca fiecare să răspundă la rândul lui și să își împărtășească povestea personală cu ceilalți.
Prima versiune a jocului am dezvoltat-o doar pentru noi personal, cu ocazia unei excursii la o cabană. Pe bucățele de hârtie am scris întrebări pe care nu ni le-am adresat niciodată până atunci, întrebări care nu pătrund „doar așa” în conversațiile regulate (ex. “O situație în care simțeam că trebuie să vorbesc, dar nu am avut curajul să mă exprim.” “O decizie de care sunt mândră.”) Mai apoi am comercializat cărțile în format digital, care au fost primite cu mare interes atât de către cunoștințele noastre, cât și de diriginții de la școlile liceale.
Am dori să dezvoltăm acest joc de cărți și să îl împărtășim cu comunitatea clujeană, să dăruim 20 de cutii de joc pentru localuri, spații comunitare, școli și cămine de bătrâni. Cu ajutorul unui psiholog specialist, ne propunem să extindem cele 70 de întrebări existente și să le împărțim pe categorii, tematici (referitoare la trecut, prezent și viitor). Totodată ne dorim să creăm pachete de cărți adaptate categoriilor de vârstă a jucătorilor (pentru adolescenți, adulți și vârstnici). Ar fi disponibile în limba română, maghiară și engleză, si le-am acorda un design atractiv. Într-un final ar ajunge să fie tipărite în Cluj-Napoca și le-am distribui în comunitățile locale menționate unde ar avea cel mai mare impact.
Dacă interesul crește față de “Question (K)it!”, după producerea și dăruirea celor 20 cutii de joc, intenționăm să facem jocul disponibil și publicului larg, contra cost.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Pe lângă faptul că vom răspândi jocul de cărți în localurile mai sus menționate unde personalul și vizitatorii vor avea acces gratuit la el, sperăm că vom fi primite cu deschidere și în cadrul programului “Școala altfel”, unde aceste întrebări își vor găsi sensul în urma jocurilor dramatice de cunoaștere. Dorim să ajungem și la cămine de vârstnici unde tot pe aceeași ordine de idei vrem să facilităm discuții profunde.
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde inițiativa voastră?
Adolescenții în cadrul orelor de diriginție (cu coordonarea dirigintei) sau al programului “Școala altfel” (cu coordonarea noastră) ar beneficia de șansa de a se folosi de un instrument, adică de jocul Question (K)it!, care să îi ajute să își exprime gândurile, sentimentele într-un cadru organizat și eliberant. Considerăm că ascultarea activă și fără exprimarea prejudecăților, care este facilitată de joc, crește empatia și abilitatea de a fi atent la cei care vor să vorbească despre teme considerate de către ei a fi importante. Faptul că aceste conversații vor fi desfășurate în cadrul unui joc, dăruiește și senzația de a fi într-un mediu protejat unde toți au șanse egale de a se exprima, ceea ce considerăm că este extrem de important pentru adolescenți.
Programul de zi cu zi a bătrânilor care locuiesc în cămine poate fi îmbogățit cu folosirea Question (K)it!-ului, iar cu ajutorul coordonării noastre, credem că va avea un impact pozitiv asupra persoanelor care frecvent se simt neascultate sau neînțeleșe de către tineri.
Familiile sau grupurile de prieteni care petrec timpul împreună în localuri sau spații comunitare vor avea șansa de a-l folosi ca pe un “ice-breaker”, pot petrece timpul într-un mod calitativ, împrofunzind relațiile.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
, Persoane în vârstă (peste 60 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Grupuri de prieteni, colegi de scoală, bătrâni din cămine de vârstnici
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Dorim să promovăm inițiativa distribuind un video informativ pe social media (Facebook și Instagram), și ținând legătura personal cu diriginți, cu conducerea căminelor de vârstnici si al localurilor.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Credem că efectul derulării inițiativei noastre poate aprofunda și întări relațiile interumane, fiind vorba de grupuri de prieteni, familii, colegi de clasă, colegi de cămin. Promovăm participarea activă în conversații, ascultarea cu empatie, fără exprimarea prejudecăților. Sperăm că jocul va fi un instrument puternic pentru a conștientiza importanța timpului calitativ petrecut cu cei dragi.
Înapoi la inițiative