Inițiative
număr voturi
30
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Tinerii de astăzi, generația de mâine!
Spune-ți Replica la Teatru Forum!
Locul derulării inițiativei
Sală pentru spectacole Cluj-Napoca, capacitate 100-200 locuri.
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Ți-ai imaginat că poți deveni pentru un moment, actor? Evenimentul va consta într-o piesă de teatru forum. Aceasta va aduce în fața publicului o problemă actuală din societate; printre subiectele pe care le vor aborda actorii pentru a crea piesa de teatru, se numără: discriminarea, abandonul școlar, rasismul, bullying și cyberbullying și nu numai. Vom lansa apelul pentru a forma o echipă pentru piesă. Persoanele selectate în urma apelului public, vor fi actori amatori, care își vor asuma crearea unui scenariu original pentru o piesă de teatru. Pentru coordonarea acestui proces vom implica un facilitator cu experiență în metodele de învățare non-formală, care va avea și rolul de moderator al piesei. Ce înseamnă teatru forum? 1. Un grup de actori amatori pregătesc o piesă care abordează o problemă socială. 2. Este identificat un facilitator și un moderator al piesei. 3. Este lansat formularul de participare la teatru. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile. 4. Spectatorii urmăresc piesa de teatru forum care durează aproximativ 10-15 minute. 5. Moderatorul anunță regulile prin care orice spectator poate interveni în piesă. 6. Se reia piesa și în momentul în care un spectator vrea să intervină în locul unui actor, toată piesa se schimbă, actorii improvizează, iar finalul depinde doar de intervenția celor din sală.
Ce activități vor fi realizate în cadrul inițiativei?
Evenimentul va consta într-o piesă de teatru forum. Aceasta va aduce în fața publicului o problemă actuală din societate; printre subiectele pe care le vor aborda actorii pentru a crea piesa de teatru, se numără: discriminarea, abandonul școlar, rasismul, bullying și cyberbullying și nu numai. Vom lansa apelul pentru a forma o echipă pentru piesă. Persoanele selectate în urma apelului public, vor fi actori amatori, care își vor asuma crearea unui scenariu original pentru o piesă de teatru. Pentru coordonarea acestui proces vom implica un facilitator cu experiență în metodele de învățare non-formală, care va avea și rolul de moderator al piesei. Ce înseamnă teatru forum? 1. Un grup de actori amatori pregătesc o piesă care abordează o problemă socială. 2. Este identificat un facilitator și un moderator al piesei. 3. Este lansat formularul de participare la teatru. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile. 4. Spectatorii urmăresc piesa de teatru forum care durează aproximativ 10-15 minute. 5. Moderatorul anunță regulile prin care orice spectator poate interveni în piesă. 6. Se reia piesa și în momentul în care un spectator vrea să intervină în locul unui actor, toată piesa se schimbă, actorii improvizează, iar finalul depinde doar de intervenția celor din sală. Ce învătăm prin teatru forum? Când este jucată de actori, piesa de teatru forum are un final nefericit pentru protagonist. Ce înseamnă asta? De exemplu: un tânăr de etnie romă este discriminat la locul de muncă și i se reduce salariul; o tânără din mediul rural abandonează școala la vârsta de 13 ani pentru că a rămas însărcinată; un băiat de 14 ani, din cauza presiunilor colegilor și a conflictelor cu părinții, începe să consume constant băuturi alcoolice. Când se reia piesa, orice spectator poate să intervină și să se transforme în actor pe scenă pentru a modifica întregul șir al acțiunilor și finalul piesei.
Cărei nevoi a comunității clujene credeți că răspunde proiectul vostru?
Comunitatea clujeană este una caracterizată prin diversitate. În orașul nostru locuiesc atât de multe persoane care provin din medii diferite, vorbesc limbi diferite, s-au născut în alte țări, au crescut asimilând o altă cultură, au cunoscut, ce înseamnă să fii imigrant, cum se poate manifesta discriminarea. Anume din perspectiva multiculturalității specifice comunității clujene, sunt multe povești care merită să fie puse în scenă. Pornim de la o nevoie de cunoaștere a comunităților mai mici și de integrare a acestora. Prin acest proiect vom pune în lumină nevoile și posibile soluții pentru aceste comunități.
Unde, către ce grupuri țintă și cum doriți să promovați această inițiativă?
Evenimentul va fi promovat pe toate canalele de comunicare online (vom crea un eveniment pentru piesă, vom colabora cu presa online și bloggeri). Ne axăm pe două categorii de beneficiari. Prima categorie este reprezentată de persoanele care vor contribui la crearea scenariului pentru piesă. Un număr de 10 persoane vor fi selectate în urma apelului public. A doua categorie este reprezentată de spectatorii care vor fi prezenți în sală la interpretarea piesei. Evenimentul va fi deschis publicului larg.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
În primul rând, dorim să familiarizăm comunitatea clujeană cu această metodă de învățare non-formală. În al doilea rând, dorim să punem în lumină câteva probleme de actualitate ale comunității noastre prin piesa de teatru forum și dorim să sensibilizăm cetățenii în raport cu aceste subiecte. Un rol important pe c are îl are această metodă este reprezentat prin faptul că orice spectator poate transforma întreaga poveste. Ceea ce înseamnă că există soluții și în realitate, nu doar în teatru.
Aveți nevoie să lărgiți grupul vostru cu noi membri pentru implementarea inițiativei?
Da
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Cluj-Napoca 100
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj
  • Asociația Fapte
  • Niște Oameni
  • Consiliul Județean al Elevilor Cluj