Inițiative
număr voturi
61
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Do it yourself
Serie de workshopuri - DIY at home
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem o croitoreasa, un tamplar/sudor si un tamplar in devenire. Ne-am cunoscut intamplator avand atelierele in acelasi fabrica. Suntem pasionati de domenile in care lucram. Fiecare ne-am invatat pe cont propriu meseria si ne-am creat singuri un trai din asta. Vazand ca in ultimii ani s-a format un interes mare pe aria de DIY ne-am propus sa ne impartasim cunostintele cu alte persoane care sunt interesate.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Fabrica Napoart, Cluj Napoca, strada Câmpina numărul 62
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
În viața de zi cu zi întâmpinăm multe probleme la noi în casă sau legat de obiectele pe care le deținem. În majoritatea cazurilor rezolvarea acestor probleme nu necesită multe cunoștințe tehnice sau unelte speciale și le putem rezolva noi înșine. Cu toate astea din cauza lipsei de educație și de încredere în noi am ajuns să depindem de specialiști pentru remedierea lor. Acest lucru duce la costuri mult mai mari, la mult timp pierdut, la inconveniență și deseori la aruncarea obiectelor care și-ar mai putea îndeplini funcția. Toate astea la rândul lor alimentează consumerismul și producerea de gunoi excesiv care sunt probleme actuale ale societății. Noi dorim să-i ajutăm pe participanți să înțeleagă mai bine cum funcționează obicetele și instalațiile din jurul nostru și în cazul în care este posibil să se ajute singuri și să le repare sau să le mențină.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Propunem să lansăm o serie de workshopuri interactive în cadrul cărora să-i învățăm pe participanți cum funcționează diferite obiecte, sisteme din jurul nostru. Vrem să-i învățăm să diagnostizeze probleme și în cazul în care pot să le repare. Serie ar cuprinde repararea imbrăcămintelor (schimbare fermoarelor, clemelor, coaserea găurilor etc.) diagnostizarea, repararea problemelor tehnice în casă (schimbarea unui robinet, bec, corp de iluminat etc) respectiv cum pot aduce îmbunătățiri (montarea unui raft, reglarea ușilor etc.) diagnostizarea și repararea problemelor bicicletelor. În cadrul workshoppurilor le vom arăta exemple concrete de probleme și despre cum se pot rezolva, le vom explica ce fel de unelte are nevoie toată lumea să le aibă în casă și îi vom ruga să își aducă bicicleta pe care să o reparăm împreună. Din fiecare tip de workshop propunem sa facem câte patre ocazii de câte 4-6 ore.
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde inițiativa voastră?
Considerăm că trebuie să fim mai independenți și să învățăm să ne ajutăm singuri cu probleme simple. Putem economisi bani, timp și putem evita producerea inutilă de gunoi. În același timp vom deveni consumatori mai responsabili și mai raționali înțelegând mai bine cum funcționează lucrurile din jurul nostru.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Aceste probleme ne afectează pe toți. Niciunul dintre noi nu este imun la acest fenomen iar cu toții putem beneficia de pe urma acestor cunoștințe.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Platforme de socializare, invitând prieteni, cunoștiințe.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Efectul va fi creșterea de încredere în sine, ieșirea din zona de confort, creșterea independenței. Vom deveni consumatori mai responsabili și raționali. Reducerea de gunoi excesiv.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Banca Comercială Română
 • Cluj for European Year of Youth 2022
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare
Scrie-ne pe Messenger