Music for Freedom
Concerte de muzică clasică - Music for Freedom - Duo Assai (Rareș Șiclovan - vioară și Tudor Torge -chitară clasică), Mara Torge - vioară și Riana Savu - flaut
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem un grup de trei tineri muzicieni (Mara Torge-vioară-studentă în anul al II-lea, la Hochschule für Musik Saar University of Music Saarland, Germania, Rareș Șiclovan-vioară-student în anul I, la Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca și Tudor Torge-chitară clasică-elev în clasa a XI-a, la Colegiul de Muzică Sigismund Toduță Cluj-Napoca) din Cluj-Napoca. Cântăm împreună de mulți ani și ne propunem să aducem muzica clasică mai aproape de sufletul publicului clujean.
Casa Memorială Sigismund Toduță, strada Sigismund Toduță, nr. 13, Cluj-Napoca
Dați-ne o scurtă descriere a ideii în limba română.
Ne propunem să aducem în fața publicului clujean muzica clasică, într-o formă atractivă, cu un aer lejer, cu o prezentare atipică (dar care își propune să educe gustul pentru frumos, însă și să aducă informații utile despre compozitorii ale căror piese sunt interpretate). Se vor cânta sonate de Niccolò Paganini și piese de Astor Piazzolla. Lucrările interpretate nu sunt cunoscute de publicul tânăr și neavizat, însă ele constituie un bun început pentru existența unui meloman, la început de drum.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul ideii?
Concertul educativ, cu aer atipic, organizat într-un loc în care muzica este readusă la ea acasă, la Casa Memorială Sigismund Toduță, în cartierul Grigorescu, pe strada Sigismund Toduță, numărul 13. Denumirea concertului este una încărcată de semnificații: Music for Freedom - Duo Assai ( Rareș Șiclovan - vioară - student al Academiei de Muzică Gheorghe Dima, Cluj-Napoca și Tudor Torge - chitară clasică - elev al Colegiului de Muzică Sigismund Toduță) și Mara Torge (vioară - studentă la Hochschule für Musik Saar University of Music Saarland, Germania).
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde ideea voastră?
Comunitatea de tineri clujeni (și nu numai cea de tineri) are nevoie de cultură muzicală, tinerii au astfel posibilitatea de a interacționa cu spațiul muzicii clasice explicate pe înțelesul tuturor. Accesul liber la concert, modul în care sunt alese repertoriile interpretate, dar și explicațiile facile oferite între piese îi aduc pe tineri mai aproape de a înțelege muzica de acest gen, de a dori să repete experiența aceasta în nenumărate rânduri.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
, Persoane în vârstă (peste 60 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Concertele se adresează publicului larg, nu este nevoie de o inițiere anterioară. Artiștii, studenții și elevii sunt doriți în rândurile spectatorilor, însă, cu drag, sunt așteptați și bunicii acestora, pentru a se destinde și pentru a regăsi muzica clasică în casa compozitorului, abordată atipic.
Cum doriți să promovați această idee?
Popularizarea evenimentului va fi realizată prin afișe, prin postări diverse pe social media, prin invitații oferite mai multor instituții care nu sunt de profil (bănci, societăți diverse, școli, etc), prin articole în presa locală.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Efectul inițiativei noastre este acela de a face cunoscută muzica clasică, de a atrage tinerii spre genul acesta muzical, de a face cunoscută Casa Memorială Sigismund Toduță, casă necunoscută multor tineri clujeni, nefiind poziționată în centrul orașului.
Înapoi la idei