Inițiative
număr voturi
127
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Create.Act.Enjoy
Pavilionul cu amintiri
Locul derulării inițiativei
un pavilion pe Bdul Eroilor
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Identitatea personală a fiecăruia dintre noi este construită și conturată de experiențele trecutului nostru și de evenimentele la care am luat parte de-a lungul timpului, iar rememorarea acestora determină, în timp, comportamentul cultural al comunității din care facem parte. „Pavilionul cu amintiri” este o inițiativă socio-culturală care își propune să ofere copiilor posibilitatea de a-și provoca părinții să răspundă la o serie de întrebări și de a crea o experiență intimă, în urma căreia participanții vor avea o amintire comună. Propriu-zis, copilul și unul dintre părinții săi pot intra în pavilionul în care va exista aparatură de înregistrat audio, unde cel mic are ocazia să devină un reporter care poate să pună orice întrebare părintelui său - despre copilăria lui, despre bunici, despre familie, hobby-uri sau orice alte lucruri dorește să afle de la/despre cel care l-a crescut. Cu ajutorul unor jocuri interactive, un actor profesionist va explica „ghidul de folosire” a instalației și va oferi exemple de întrebări-suport pentru a stimula creativitatea copilului, în funcție de vârstă. La finalul interviului care va fi limitat la maxim 15 minute, fiecare participant va primi înregistrarea pe mail, pentru a putea păstra amintirea experienței avute. „Pavilionul cu amintiri” va fi deschis pe durata unui week-end, oferind părinților și copiilor o alternativă creativă și interactivă la petrecerea timpului liber împreună.
Ce activități vor fi realizate în cadrul inițiativei?
1. Crearea conceptului vizual al pavilionului 2. Realizarea materialelor de promovare și publicitate 3. Promovarea intervenției socio-culturale în mediul online și offline 4. Desfășurarea intervenției socio-culturale 5. Realizarea unui raport de feedback prin strângerea de testimoniale video
Cărei nevoi a comunității clujene credeți că răspunde proiectul vostru?
Este știut faptul că cei mici, mai ales la vârste fragede, ghidați de dorința de cunoaștere, pun foarte multe întrebări părinților. Întrebările apar, mai ales, din curiozitate sau în momentul în care copilul iese din zona lui de siguranță. Psihologii atrag atenția că de felul în care părintele răspunde la aceste întrebări depinde atât dezvoltarea psihică a copilului, cât și evoluția relației copil-părinte. În momentul în care copilul pune o întrebare este pregătit să primească orice răspuns, dar de cele mai multe ori părinții sunt cei care nu sunt pregătiți să dea curs anumitor întrebări. În același timp, este observat faptul că, odată cu înaintarea în vârstă, copilul, în cazul în care nu a fost obișnuit de mic să pună întrebări, va deveni din ce în ce mai timorat în relație cu familia sa. „Pavilionul cu amintiri” își dorește să atragă atenția asupra importanței unui relații deschise între părinte și copil și asupra beneficiilor comunicării în familie. Totodată, oferă o zonă liberă și sigură în care copilul se poate transforma într-un mic jurnalist care își intervievează un membru al familiei.
Unde, către ce grupuri țintă și cum doriți să promovați această inițiativă?
Inițiativa se adresează copiilor și adolescenților care își doresc să experimenteze o activitate inedită și creativă alături de unul dintre părinți, ghidați de curiozitatea de a afla mai multe despre experiențe și amintiri personale din familie. Promovarea se va desfășura online înainte de desfășurarea evenimentului, cu precădere în grupurile de adolescenți sau în cele accesate de părinți. Offline, promovarea se va face în ziua evenimentului, în rândul trecătorilor însoțiți de copii, cu ajutorul flyerelor și a unui banner care va semnaliza „Pavilionul cu amintiri”. Din dorința de a evidenția importanța unei comunicări deschise, participanții care doresc vor putea lăsa scurte testimoniale video, pentru promovarea ulterioară a mesajului și în comunitate.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Un efect imediat va fi bucuria redată de trăirea unei experiențe comune inedite. Cunoștințele nou aflate, îmbogățirea emoțională și consolidarea relației părinte-copil se numără și ele printre beneficiile proiectului. Prin adresarea de întrebări și prin primirea răspunsurilor, copiii își dezvoltă stima de sine și își investesc părinții cu încredere, văzându-i ca pe niște aliați în procesul lor de creștere.
Aveți nevoie să lărgiți grupul vostru cu noi membri pentru implementarea inițiativei?
Nu
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Cluj-Napoca 100
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj
  • Asociația Fapte
  • Niște Oameni
  • Consiliul Județean al Elevilor Cluj