Noutăți
Com’ON Cluj-Napoca 2023 în derulare: clujenii sunt așteptați la zeci de acțiuni organizate de tineri

Concerte de muzică clasică, yoga în aer liber, ateliere de gătit pentru cei mici vor fi organizate în următoarea perioadă.

Com’ON Cluj-Napoca 2023 în derulare: clujenii sunt așteptați la zeci de acțiuni organizate de tineri

36 de idei pentru o viață mai bună în comunitate vor prinde viață în această toamnă în cadrul Com’ON Cluj-Napoca 2023. Ideile câștigătoare au fost desemnate în urma a aproape 10.000 de voturi venite de la aproape 4.000 de clujeni. Un concert caritabil de muzică clasică, un festival de reciclare, un atelier de gătit pentru cei mici, clase de prim-ajutor pentru familiile din Pata Rât, o tabără de psihoeducație, un atelier cu jucării de lemn și scriere creativă, yoga în aer liber sunt doar câteva dintre evenimentele la care sunt așteptați clujenii în următoarea perioadă. 

”Încă de când am început să lucrez cu tinerii din această ediție a Com'ON-ului, am fost super entuziasmată pentru tot procesul acestora, să văd cum pornesc de la idei mici, cum le dezvoltă și cum ajung să le pună în practică. Vă asigur că au muncit mult și că își doresc cu adevărat să facă ceva pentru comunitate. Ei sunt implicați, în general, în tot felul de activități și sunt activi din punct de vedere social, iar, cel puțin acum, sunt sigură că vor fi și mai mult. Sunt tineri energici și responsabili care au înțeles foarte rapid că asta nu e doar o joacă ci că această oportunitate le poate oferi experiențe valoroase și  că pot contribui la schimbare. Vă încurajez, cu căldură, să-i susțineți în această călătorie și să participați la cât mai multe evenimente și activități organizate de ei”, a detaliat Delia Cocolea, facilitator comunitate Com’ON Cluj-Napoca. 

Până la final de noiembrie, clujenii vor putea lua parte la evenimente care celebrează multiculturalitatea orașului – spectacole de dans, muzică populară, filme și tradiții, la lecture performance-uri pe tema egalității de gen și relația individului cu propriul corp, un cros caritabil, la schimburi de cărți, la o seară cu muzică și filme, un eveniment de creație de bijuterii și obiecte decorative, expoziții de artă, seri cu jocuri de societate, la o petrecere în siguranță, destinată adolescenților, dar pot afla mai multe și despre calitatea aerului din Cluj cu ajutorul elevilor care vor instala aparatură specială în oraș sau pot opta pentru consiliere psihologică sau să participe la discuții autentice și vulnerabile despre  sănătatea mintală. Una dintre primele idei puse în practică de tineri a fost un quiz bazat pe conceptul unui show de televiziune, prin care tinerii au dorit să ofere noilor studenți un prilej de socializare și integrare mai ușoară în comunitatea studențească. Un alt eveniment de socializare a fost o seară de chitară și un schimb de cărți. 

Între câștigătorii din acest an se numără 8 idei propuse de grupuri din categorii speciale - 5 idei propuse de tineri cu vârste între 14 și 18 ani și 3 idei propuse de grupuri cu oportunități reduse. Dintre acestea, 5 idei au fost selectate pe baza unui clasament al ideilor propuse de grupuri din categorii speciale, clasament aflat în afara celui general (conform regulamentului procesului participativ). Celelalte 3 idei - propuse de tineri cu vârste între 14 și 18 ani - sunt ocupantele primelor trei locuri în clasamentul general.

În urma votului online al clujenilor, 36 de inițiative propuse de 22 de grupuri formate din 91 de tineri din oraș vor fi puse în practică până în 21 noiembrie 2023, atât în oraș, cât și online. Evenimentele organizate de tineri au ca scop o viață mai bună și mai sănătoasă în comunitate, atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic și urmăresc o stare de bine și împlinire împreună, în rândurile clujenilor de toate vârstele.

Aici (comoncluj.ro/initiative), respectiv aici (comoncluj.ro/noutati/ideile-premiate-2023) puteți citi mai multe despre ideile care sunt sprijinite financiar de municipalitate cu maximum 4.500 de lei/idee și au fost/vor fi implementate.

Puteți vedea fotografii și filmări ale evenimentelor desfășurate pe pagina noastră de Facebook (facebook.com/comoncluj/) și Instagram (instagram.com/comoncluj/).

Ideile înscrise la Com’ON Cluj-Napoca 2023 au fost propuse de 225 de tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani. După ce ideile înscrise au fost verificate din punct de vedere tehnic, ele au fost promovate în întreaga comunitate clujeană, iar cei interesați au intrat pe www.comoncluj.ro unde și-au ales favoritele. S-au înregistrat peste 9.260 de voturi de la peste 3.770 de clujeni.

Mai multe informații despre proces se găsesc pe website-ul www.comoncluj.ro. Ne puteți urmări și pe paginile de Facebook și Instagram.

---

Proiectul Com’ON Cluj-Napoca 2023 este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și este susținut de Banca Comercială Română (BCR).

Partenerii strategici ai Com’ON Cluj-Napoca ’23 sunt Centrul Cultural Clujean, Federația Tinerilor din Cluj, Centrul de Resurse Citizen Y, Consiliul Județean al Elevilor Cluj, Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj/Kolozs Megyei Magyar Diáktanács, ClujHub, Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca.

Com’ON Cluj-Napoca ‘23 este derulat de Grupul PONT, organizație înființată în 2009 care își propune inovarea socială prin participare, antreprenoriat și cultură, cu accent special pe tineri și digitalizare. Bazele acestui demers participativ au fost puse în contextul programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.

 

Alte noutățiVezi toate
Scrie-ne pe Messenger