Noutăți
Peste 1.200 de voturi de la peste 600 de clujeni pentru inițiativele tinerilor în prima săptămână de votare la Com’ON Cluj-Napoca ’21
Peste 1.200 de voturi de la peste 600 de clujeni pentru inițiativele tinerilor în prima săptămână de votare la Com’ON Cluj-Napoca ’21

În prima săptămână de votare a procesului participativ de tineret Com’ON Cluj-Napoca ’21 s-au înregistrat 1.265 de voturi de la 645 de persoane. Clujenii pot alege dintre cele 40 de inițiative înscrise de tineri pentru un Cluj mai bun, iar ideile câștigătoare vor fi puse în practică în această toamnă atât în oraș, cât și în mediul online.

 

Perioada de votare a început marți, 21 septembrie și se va încheia marți, 5 octombrie, la ora 23:59.

Pentru dezvoltarea comunității clujene au fost înscrise în perioada 4 august – 10 septembrie  40 de inițiative, propuse de către 24 de grupuri formate din 93 de tineri. Media de vârstă a celor care și-au înscris ideile la Com’ON Cluj-Napoca ‘21 este de 23 ani. Tinerii au propus 22 de inițiative pe teme de sănătate, 30 despre învățare, 18 au abordat subiecte despre participare și 11 au propus inițiative pe teme de activare a mediului. Până în acest moment, cel mai mare număr de voturi primit de o idee este 70. 

 

Toți cei ce locuiesc, muncesc și/sau studiază în Cluj-Napoca pot vota online ideile preferate. Votul poate fi exprimat pe website-ul proiectului www.comoncluj.ro, secțiunea Votează - acolo se găsește lista integrală a propunerilor, cu descrierea fiecăreia. O persoană poate vota cel mult 10 inițiative și odată acordat, votul nu mai poate fi retras. Pentru a putea vota este necesar ca persoana să se logheze cu un cont creat pe pagina www.bugetareparticipativa.ro. Mai multe despre procesul de votare puteți citi pe www.comoncluj.ro/procedura-vot.

 

„Tinerii și-au făcut treaba: au venit cu idei faine și creative pentru comunitatea din Cluj, deci pentru noi toți. E rândul nostru să participăm acum, e rândul nostru să susținem inițiativele pe placul inimilor noastre prin vot - 10 voturi pentru 10 inițiative favorite. Sau, altfel spus, voturi pentru muuulte idei care vor pune zâmbete pe fețele clujenilor și care vor crește comunitatea din Cluj. Com’ON, let’s vote!”, spune Larisa Dumitroaea, managerul proiectului. 

 

În acest an Com’ON Cluj-Napoca continuă să aibă în centru un mesaj ce ține de esențe: Let’s do well together! - concentrarea pe starea de bine, pe calitatea vieții comunității care poate fi îmbunătățită împreună. Calitatea vieții comunității a fost dintotdeauna importantă, însă e esențială în această perioadă care este, în continuare, atipică. În consecință, procesul participativ pune accent pe patru dimensiuni esențiale, relevante pentru contextul actual în care suntem cu toții nevoiți să ne adaptăm din mers. Avem nevoie de noi moduri de gândire, de inovație și de abordarea într-o nouă lumină a grupurilor și membrilor din comunitate.

 

Inițiativele au fost înscrise de tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani, în grupuri formate din minimum 3 persoane, iar ideile participanților s-au încadrat într-una (sau mai multe) din cele patru categorii-reper oferite de organizatori: SĂNĂTATE – Cum se simt tinerii acum și ce pot face ca să ne simțim noi toți mai bine, atât fizic cât și emoțional?; ÎNVĂȚARE – Cum se pot echipa tinerii mai bine pentru a se descurca în viață? Ce doresc să însușească pentru asta?; PARTICIPARE – Ce pot face tinerii pentru comunitate, cum se pot implica în viața orașului?; ACTIVAREA MEDIULUI – Ce ar trebui să ofere orașul tinerilor pentru a-și putea atinge potențialul și pentru a se putea implica în rezolvarea de nevoi prezente în comunitate sau legate de dezvoltarea orașului?

 

În urma votului online, primele 35 de inițiative în ordinea numărului de voturi vor fi sprijinite financiar de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și Banca Comercială Română – cu maximum 3.500 de lei/inițiativă - și vor fi puse în practică în perioada 8 octombrie – 21 noiembrie 2021. Acestora li se vor alătura 10 inițiative ca parte din categoriile speciale (tineri de 14-17 ani și tineri cu oportunități reduse).

 

Let’s do well together! Let’s vote! 

 

 

Mai multe informații despre proces se găsesc pe website-ul comoncluj.ro. Ne puteți urmări și pe paginile de Facebook și Instagram.

 

Partenerii strategici ai Com’ON Cluj-Napoca ’21 sunt Centrul Cultural Clujean, ClujHub, Federația Tinerilor din Cluj, Centrul de Resurse Citizen Y, Consiliul Județean al Elevilor Cluj, Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj/Kolozs Megyei Magyar Diáktanács, Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca.

 

Com’ON Cluj-Napoca ‘21 este derulat de Grupul PONT, organizație înființată în 2009 care își propune inovarea socială prin participare, antreprenoriat și cultură, cu accent special pe tineri și digitalizare. Bazele acestui demers participativ au fost puse în contextul programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.

 

În cadrul Com’ON Cluj-Napoca ’20, 46 de inițiative au fost puse în aplicare de 128 de tineri, alături de alți prieteni-voluntari. Printre evenimente s-au numărat sesiuni de yoga în aer liber, workshop de fotografie cu telefonul mobil, tabere virtuale prin Zoom, căsuțe cu cărți amplasate în parcuri, evenimente la care au participat în jur de de 40.000 de vizitatori și utilizatori online de toate vârstele. Ideile au fost puse în aplicare în mai multe locuri din oraș și în mediul online. Cele 46 de propuneri câștigătoare au fost desemnate în urma unui proces de înscriere și de vot online din partea comunității clujene. 

 

Proiectul Com’ON Cluj-Napoca ‘21 este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și al Băncii Comerciale Române (BCR). 

 

Alte noutățiVezi toate
 • Com’ON Cluj-Napoca ‘21 la final

  36 de inițiative pentru un Cluj mai bun puse în practică de tinerii clujeni în această toamnă

   

  Ateliere de pantomimă și teatru de păpuși, de limbajul semnelor, de dans aerial, căsuțe cu gânduri bune în Parcul Central, sesiuni de aerobic la ...

 • Rezultate Com

  29 de tineri de 14-17 ani organizați în 9 echipe au venit cu ideile lor faine la Com’ON Teens!

  Până pe 23 noiembrie, orice persoană care locuiește, lucrează sau studiază în Cluj-Napoca a putut vota ideile tinerilor. Ideile care au reușit ...

 • Votează inițiativele Com

  29 de tineri organizați în 9 echipe au venit cu ideile lor faine la Com’ON Teens! Vezi inițiativele lor cool AICI și votează-ți favoritele.

  Com'ON Cluj-Napoca a lansat ediția specială Com’ON Teens, dedicată tinerilor cu vârste cuprinse între 14 ...

Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Banca Comercială Română
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare
Scrie-ne pe messenger